söndag, februari 12, 2006

Loveboat

I höstas blev jag och Carin medbjudna på en Finlandskryssning. Eller nja, vi bjöd med oss själva. Vi fick bo i en personalhytt och äta alla mål i personalmatsalen. Mässen hette den. I mässen fanns frukost,lunch och middag att tillgå dygnet runt. Praktiskt. Very Rederiet. Vid ett tillfälle tyckte jag mig skymta Uno och Reidar junior i mässen.

Carin ville hela tiden leka Vem tar du, det går ut på att man får några alternativ och sen måste man välja en till kärlekspartner for life. Vem tar du i mässen? Vem tar du av taxfreepersonalen? Vem tar du av han i Mumintrolletdräkt och han med psoriasis som delar ut handdukar i jacuzzin? Sådär håller vi på. Leken har en tendens att spåra ur. Exempelvis har vi suttit i grupp och lekt Vems pojkvän tar du? Vi har även lekt Vem tar du över ifall tjejen dör? Vi har provat leken i alla varianter, det är något av en utmaning att hitta nya infallsvinklar. När vi körde Vilken pensionär över 75 tar du, valde vi samma. Han heter Johan. Värst hittills är Vems pappa tar du, den lekte vi i grupp och man var tvungen att välja en pappa till någon av dem som var med. Skitsvårt. Man ville ju liksom inte såra någon samtidigt som man måste vara ärlig mot sig själv eftersom det var ett så stort beslut som skulle påverka resten av ens liv.

En gång införde vi den leken på ett personalmöte på jobbet. Det var uppfriskande. Det sämsta med att leka den med Carin är att hon gladeligen förser den man tvingats välja under pistolhot typ för det är ju alltid pest eller koleraalternativ, med den informationen. Så gjorde hon även på Finlandsbåten. Tack för det.

Eftersom vi försov oss lite hann vi bara gå iland i Helsinkki i 4o minuter. Dem valde vi att spendera på H&M, de hade värsta superfräscha flaggskeppsbutiken där. I övrigt var det lite rysk stämmning i stan, vi kände tydligt kyliga vindar från den ryska tundran. När man gick över en gata gasade alla finnebilar järnet sin i iver att köra över en svenne.

Både jag och Carin behärskade det finska språket obehindrat, man byter bara ändesler till i på slutet eller inen, som i bankomat=bankomati eller bankomatinen. Lätt.

Det stormade på havet den sista natten. Killarna tyckte att vi skulle gå upp till Skybaren och sjunga Titaniclåten och Närmare Gud till dig i kareoketävlingen. Carin blev uppraggad av en ung ryss och av en bodybuilder från Småland. Det gungade och gungade och jag tänkte på Estonia hela natten. Motorn skar och jag skickade adjösms till P och Mattias. Jag sov inte en blund. I hate åka finlandsbåt i storm.

När dagen grydde lade sig stormen. Vi åt lite frukost i mässi och gick sedan iland i Sverigenen.