onsdag, maj 10, 2006

Kungavännerna


Kungahuset intresserar mig inte nämnvärt. Det som fascinerar mig är kungens kompisar. Igår stod jag bakom Aje Philipsson i kön på 7-eleven. Han hade en chockrosa lammullströja. Så modigt och helt stiligt nonchalant. Jag har även spottat honom i röda byxor och blå skepparkavaj, typ tio år före hela Östermalm började ha det. Jag älskar när äldre herrar i överklassen går Nybrogatan ner i röda byxor och ser helt mäktiga och självgoda ut samtidigt som ” I´ve got the power!” spelas i deras inre jukebox.

Det verkar som att kungen har två kompisar. Aje Philipsson och Noppe Lewenhaupt. Det finns tre intressanta faktorer med dessa herrar vi ska titta lite närmare på.

1: Deras namn

2: Deras levebröd

3: Deras förhållanden

Du är vad du heter
Ett intressant fenomen i öfvrekretsar är att man gärna behåller de smeknamn man fått som barn och använder dem som tilltalsnamn. Aje är ju säkert döpt till Anders och Noppe heter väl Carl-Jan eller nåt egentligen. Jag tror detta är ett sätt att markera sin särart, precis som de röda byxorna är smeknamnen är ett signum för deras klasstillhörighet. Jag menar, tänk efter; har du någonsin stött på en vanlig medelklasspappa i en mellanstor svensk stad som vandrar runt i röda byxor av högsta kvalitet och lystrar till namnet Tosse? Didn´t think so.

Vad jobbar de med?
Aje och Noppe jobbar inte. Har aldrig gjort. Jag får erkänna att jag brister i min research här, men jag bara förutsätter att det är så. De lever väl av old money som de flyttar runt lite mellan olika fonder och skatteparadis på förmiddagarna, resten av tiden roar de sig. Noppe har en Members only-klubb dit kungen går ibland. Där kan han verkligen slappna av och skåla i Cristal som vanligt folk.

Kärleksliv
Noppe har jag inte så bra koll på. Jag vet att han var ihop med Grynet Molvig, en norsk skådis, han har säkert varit gift flera gånger. Nu senast gifte han sig med en thailändsk kvinna. Aje har tre barnkullar med olika fruar, häromåret gifte han sig med en tjugofemåring och fick en ny bebis. Han är 61.

Hur mår kungavännerna egentligen? Hur tänkte Aje när han satte på sig kavajen på bilden? Hur stora är oddsen för att den söta tjejen hade fallit för honom om han arbetat i charken på Ica?

Som förebilder för flera generationer backslickers tycker jag att Aje & Noppe ska använda sin ålderdom åt att hålla kurser i dekadent livsstil. Hire me som rubriksättare! Säg den kille i Danderyd som skulle tacka nej till kursen: ”Dekadens och potens – så funkar det.”
Eller: " Never marry a golddigger"
Kursledare: Aje & Noppe, två playboys av rang med hela världen som playground.
Gästföreläsare: HM Konungen

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det där med rosa lammullströja och sånt är otroligt intressant. Och irriterande. Det gjordes nån undersökning bland ungdomar (fråga mig inte var jag läste om den, minns inte) där det konstaterades just att man måste vara rik för att komma igenom med en rosa skjorta (ljusare än Ajes lammullströja, tänker jag mig dock). Ju fattigare man var desto färre rosa skjortor, liksom. Och det berodde då inte på att ghettokidsen hade ett annat mode, utan att de rika som vanligt kommer igenom med saker som döms ut på annat håll.

10 maj, 2006 16:53  
Blogger joelh said...

det där med namnet är otroligt intressant! att överklassare använder smeknamnet. (tänk bara på robinson-dinkelspiel, vad var det nu mamman kallade honom när han ringde hem...?) MEN på söder gör man också det. lillebrors fotbollstränare var söderkis, och han hade en kompis som skrev under ett kontrakt med "Grönan". Datakillarna (han skulle köpa dator) sa ifrån: "du måste skriva ditt riktiga namn" "Jag heter Grönan". Han vägrade ändra sig.

10 maj, 2006 17:27  
Anonymous Anonym said...

BRÖÖLI!!!!

10 maj, 2006 18:06  
Anonymous Anonym said...

Bara krypa till korset. Aje och Noppe e riktiga role-models!

10 maj, 2006 18:31  
Anonymous Anonym said...

Bara krypa till korset. Aje och Noppe e riktiga role-models! Skulle jag ha det så där när jag var 60 bast vore jag skitnöjd.

10 maj, 2006 18:33  
Blogger Unknown said...

Vafan JAG har ju chockrosa lammullströja! Aje är ett pojkfrökenplagiat!

11 maj, 2006 21:33  
Anonymous Anonym said...

Vilken superblogg! Roligt, stilsäkert och otroligt underhållande! Texthanteringen är superb.

12 maj, 2006 15:53  
Blogger Rexxie said...

Noppe heter Carl Adam. Har jobbat på NK om jag inte missminner mig helt, och har drivit callcenter i Västerås.

13 maj, 2006 18:14  
Blogger Rexxie said...

JoelH: Bröli var det som Dinkelspiel kallades. Bröööööööli, kom in och ät!

Noppes fru är bara 13 år yngre, och det är väl på den acceptabla sidan. Ajes flickvän/fru är däremot 38 år yngre, och det är väl kanske lite väl....

13 maj, 2006 18:43  
Anonymous Anonym said...

Rexxie. Om jag inte misstar mig hade jag redan sagt Brööli. Men tack för callcenterfaktat.

15 maj, 2006 23:19  
Anonymous Bubben said...

Klockrent!!

04 januari, 2010 14:09  
Anonymous Anonym said...

Kul att läsa alla gamla kommentarer från 2006-2010, dvs tiden före boken boken "Den motvillige monarken". Numera har ju dessa kungafjäskande oduglingar kommit att framstå som de underpresterande lättingar och horbockar de är. Efter en studentexamen som de fick mer pga storleken på pappas bankkonto än egen prestation har de inte uträttat mycket mer än att förstöra arvet på extravagant leverne, spenderande tidigare generationers slit på rosa tröjor och kaffeflickor (finar ord för fnask, hora, luder).

"Never marry a golddigger"
Jojo... Det är ju just precis det som som den intellektuella nollan Aje nu har lyckats med. För TREDJE gången, dessutom!! :-)
Den forna väderflickan Bathina torde även ha en bakgrund som KAFFEFLICKA på de numera så i Konungariket så allmänt omtalade och beryktade herrmiddagarna.
Var säkerligen läckert för KUNGAVÄNNEN Aje att krypa ned mellan sidenlakanen med en 21-åring med arabiskt ursprung. Svensk invandrinspolitik har trots allt sina poänger, eller vad säger du KUNAGVÄ/KÅTBOCK Aje??? :-)) Vilken escortfirma var det som fixade fram ludret Bathina som sedermera blev din fru, Aje? :-)

Att längta o trängta efter att få leva somn dessa pengaförbrukande oduglingar som Aje, Noppe, Hoppe o Loppe o va fan de nu heter allt, visar att det bland de lägre samhällsskikten finns dem som ser dessa parasiter som idoler.

Vi som när smahället ser ner på er som tär. Oavsett vilken samhällsklass ni tillhör.

01 juni, 2011 23:30  

Skicka en kommentar

<< Home