måndag, september 10, 2007

sorti


Tänk dig följande scenario: Du är på ett cocktailparty och har vecklat in dig i en diskussion du egentligen inte behärskar om socialliberalism och om att all konst är småborgerlig. Dramaten är också borgerlig, säger du, provokatören. Den du samtalar med är någon du beundrar djupt, någon med hjärna. Hon lyssnar tålmodigt medan du argumenterar som om vore du någon som skulle avrättas i gryningen. Så säger hon; "Ni unga. Ni har en så förenklad syn på tillvaron. Ni utger er för att ha höga ideal, men allt ni någonsin gör kulturpolitiskt är att gangna era egna syften. Jag skulle vilja säga att er generation är de största bakåtsträvarna jag sett i mitt yrkesverksamma liv." Du vacklar till. Inte av tillrättvisningen, utan för att du plötsligt blivit yr, benen vill vika sig, du får inte luft. Hon, Hjärnan, säger; " Hur är det fatt? Mår du inte bra?" Du sätter dig på huk på golvet för att inte falla och slå huvudet i sten, du ser på hennes svarta damskor med guldspännen. Spännet har formen av ett lejonhuvud. Du tänker att det var de fulaste skor du sett på mycket länge. "Jag hämtar ett glas vatten" säger hon, Hjärnan, och skyndar mot baren. Folk runt er tittar underligt. De tror att du är full. Att du är någon ur arbetarklassen som inte kan föra sig i de fina salongerna. De vet inte att du endast druckit ramlösa. De vet inte att du glömt något den dagen, något basbehov, att äta? Du springer ner till toaletterna. Du stannar där tills yrseln går över. Sedan tar du en taxi hem. Du tänker att din entré i kulturetablissemanget blev lika hastig som din sorti. Din vän stannar. Du tycker att din vän borde följt dig hem.

6 Comments:

Blogger E1 said...

Jepp, du har rätt. Din vän borde absolut ha följt dig hem, fimpa henne/honom i framtiden. Åh, dessa kulturmänniskor, dessa tanter och farbröder, kan göra vem som helst yr - så mycket prat, så många pladdriga tramsiga ord i skydd av Parnassen. Och så lite hjärna,tyvärr. Om det nu inte, vilket jag verkligen inte tror, var Kristina Lugn (för skorna ger vid handen att det mer var en annan tant och inte en kvinna som kan få vem som helst att överleva genom sin poesi). Stor skam över den som kränkte vår Erina, sannerligen. Popcorn blir utmärkt -jag sömmar vidare på blazrarna och hamrar på tenn-nålarna. Tänker göra dem en aning spetsiga.

10 september, 2007 20:20  
Anonymous Anonym said...

Det gläder mig att du ägnar dig åt silversmide. Kanske kan det vara något vi har på agendan vid sällskapets träffar? Det vore underbart isåfall. Jag vill även att vi anlitar en gästföreläsare, mitt förslag är Lars Nittve. Sy en en rymlig blazer åt honom också vet ja.

11 september, 2007 16:24  
Blogger E1 said...

Jag tycker han väger för lätt för att få gästföreläsa vid Erinasällskapet. Han är inte heller en blazerman - för hög höjd ö h, så att säga. Ger inte rättvisa åt vadmalen, som kräver krumma män och kvinnor. Jag tycker vi satsar på Ernst istället - Kirchsteiger eller Billgren kan kvitta lika. Vi behöver alla skratta.

11 september, 2007 17:20  
Anonymous Anonym said...

Då tar vi Ernst Kirch. Han kan laga mat och måla erinasällskapets lokal. När det är fest bjuder vi in E-type, Ernst & Helene Billgren samt Carina Rydberg. Upplagt för drama. De får slåss och vi i Erinasällskapet lutar oss till baka i våra blazers i en röd sammetssoffa som Ernst K byggt och klätt.

11 september, 2007 17:43  
Blogger E1 said...

Perfekt. Och så är Ernst barfota - det kommer bli en fin, sensuell kontrast mot knogjärnen, skriken, E-types härligt slängande hår och sammetssoffan.

11 september, 2007 22:04  
Anonymous Anonym said...

Sensuellt var ordet.

12 september, 2007 10:04  

Skicka en kommentar

<< Home